بازگشت

آموزش

فنون مراقبت و نگهداری از کودک

 

خطرات آتش بازي کودکان

درست کردن آتش يکنوع بازي و سرگرمي براي کودک به شمار مي آيد که مهمترين خطر آن آتش سوزي است . اين امر مي تواند خطرات جبران ناپذيري را به وجود آورده و جان کودک و افراد خانواده را نيز در معرض خطر جدي نابودي قرار دهد .
1 – کبريت و فندک را از دسترس کودکان دور نگه داريد و اجازه ندهيد با آنها بازي کنند .
2 – اگر از بخاري ديواري استفاده مي کنيد و آن را با پنجره مشبک فلزي قابل اطميناني بپوشانيد.
3 – کودکان و ساير اعضاي خانواده را با خطرات آتش آشنا کنيد و اقداماتي را که بايد در هنگام بروز حريق انجام گيرد به آنها آموزش دهيد .
4 – اشياي قابل اشتغال را در دسترس کودکان قرار ندهيد .
5 – موقع حمام کردن کودک آب حمام را دقيقا کنترل کنيد .  

موارد رعايت نکات ايمني در مورد لوازم برقي ( اتو )

1 – ميز اتو کشي را با پارچه نسوز بپوشانيد .
2 – اتوي برقي بايد به دستگاه تنظيم حرارت مجهز باشد .
3 – کودکان را بايد از نزديک شدن به ميز اتوکشي منع کنيد .
4 – پس از پايان اتو کشي ، اتو و ساير وسايل را فورا جمع کنيد .  

نکاتي که هنگام استفاده از چرخ گوشت بايد به آنها توجه داشت

بعضي از کودکان از روي کنجکاوي به تقليد از حرکت غلط بعضي مادران دست خود را درون آن فرو مي برند و در چنين موقعي فقط کافي است که در اثر حرکتي دگمه چرخ گوشت تغيير وضعيت داده و به کار افتد . هنگام استفاده از چرخ گوشت اعم از برقي يا دستي آن را روي ميز يا سکويي که دست کودک به آن نمي رسد قرار دهيد و براي جلوگيري از بد آموزي و خطري که خودتان را نيز تهديد مي کند ، از ميله مخصوص براي فرو بردن گوشت به داخل چرخ گوشت استفاده کنيد .

رعايت نکات پيشگيري از خطرات داخل منزل

1 – قابلمه آب جوش يا غذا را بايد روي شعله عقبي چراغ گاز آشپزخانه قرار داده بطوريکه دستگيره آن در سمت عقب واقع شود زيرا در غير اينصورت ، کودک به سهولت مي تواند دستگيره قابلمه را در دست گيرد و آن را بکشد که با اين عمل ، محتويات قابلمه به سر و رويش ريخته و موجب سوختگي او خواهد شد .
2 – هرگاه خواستيد روغن را در تابه روي اجاق خوراک پزي داغ کنيد ، مانع نزديک شدن کودک به چراغ خوراک پزي شويد ، زيرا احتمال دارد ترشحات روغن داغ به سر و روي کودک ريخته و موجب سوختگي گردد .
3- هر عاملي را که موجب ليز شدن کف اتاق يا آشپزخانه مي گردد فورا تميز کنيد تا مانع ليز خوردن کودک و آسيب ديدگي او شويد .
4 – اگر لباسها را در تشت مي شوييد ، دقت نماييد که تشت آب جوش را روي زمين قرار ندهيد زيرا ممکن است پاي کودک به هنگام بازي به مانعي گير کرده داخل تشت آب جوش واژگون گردد.  

خطرات ساختماني در منزل

1 – اگر در منزل چاه وجود دارد ، حتما براي دهانه آن حفاظي تهيه کنيد زمانيکه از چاه استفاده نمي کنيد ، حفاظ را بر روي چاه قرار دهيد تا مانع سقوط کودک بازيگوش بر روي چاه گردد .
2 – کليه پنجره ها را به نرده حفاظتي مجهز کنيد .
3 – اگر در منزل يا مجتمعي که زندگي مي کنيد حوض يا استخر وجود دارد ، بايد شديدا مواظب کودکان باشيد که تنها به کنار حوض نروند .
4 – اگر منزل داراي زير زمين است در آن را هميشه قفل کنيد تا کودک نتواند داخل آن شود .
5 – هرگز در حياط را باز نگذاريد و حتما از قفل بودن آن مطمئن شويد زيرا کودک از غفلت بزرگترها استفاده کرده و از حياط خارج مي شود .
6 – هر شي کوچک و نسبتا سنگيني را که کودک قادر است آن را پرتاب کند ، در دسترس او قرار ندهيد زيرا ممکن است با پرتاب کردن آن موجب شکستگي شيشه ، آيينه ، لامپ برق ، شيشه تلويزيون و وارد آوردن خسارت مادي ، موجب پخش خرده هاي شيشه روي زمين گرديده و احتمالا دست و پايش را مجروح نمايد .  

پيشگيري از خطرات خارج از منزل

1 – هنگام استفاده از اتومبيل ، مادر بايد در صندلي عقب بنشيند و نوزاد يا کودک خردسال را در دامن خود قرار دهد و در تمام طول مسير دستهايش بعنوان حايلي براي حفظ بدن کودک استفاده شود .
2 – هنگامي که نوزاد يا کودک خردسال را به گردش مي بريد هرگز از کنار کالسکه دور نشويد و کالسکه را در شيبهايي که امکان راه افتادن آن وجود دارد پارک نکنيد .
3 – هرگز کودکي را که قادر به نشستن و کنترل خود نيست سوار اسباب بازيهاي موجود در پارکها يا اماکن عمومي نکنيد و اين کار را به زماني که کمي بزرگتر شد و توانست حداقل خود را روي وسيله بازي کنترل کند واگذاريد .
4 – دست کودک نو پا را هرگز رها نکنيد ، يک لحظه غفلت ممکن است موجب پشيماني عظيمي شود مخصوصا هنگام عبور از عرض خيابان بيشتر مراقبت نماييد .
5- سعي کنيد هميشه نام ، نام خانوادگي ، نشاني منزل و شماره تلفني که مي توان با والدين تماس گرفت را در قطعه اي کاغذ نوشته و آن را در جيب لباس او قرار دهيد .  

خطراتي که کودکان 2 تا 3 ساله را تهديد مي کنند

در اين سنين براي ارضاي حس کنجکاوي اطفال نسبت به برق ، آتش و ساير اشياء بايد آنها را تا حدودي نسبت به اين اشياء آشنا کرد . هدف کودک پيدا کردن وسيله اي است که با آن بازي کند و سرگرم باشد . براي او اشياي سالم و خطرناک فرقي نميکند زيرا او اختلاف آنها را درک نمي کند . در اين سنين آشپزخانه محل جالب توجه اما خطرناکي براي کودک است . علت علاقه کودک به آشپزخانه وجود کمد و کشو و ظرفهاي مختلف و رنگارنگ غذا خوري ، يخچال و اجاق گاز مي باشد . منع کردن کودک از آشپزخانه امکان پذير نيست ولي مي توان به کودک ياد داد که چه جايي از آشپزخانه بنشيند و با چه چيزهايي بازي کند .
در اين سنين بايد کودک را از خطر آتش سوزي ، مواد محترقه ، جريان برق ، آبهاي عميق ، مواد سمي ، ماشين آلات و وسايل نقليه و خفگي در اثر کشيدن کيسه هاي نايلون به سر حفظ کرد .

خطراتي که کودکان سه تا شش ساله را تهديد مي کند

در سه سالگي وضع اخلاقي کودک براي مدت کوتاهي آرام مي شود . بچه دو سال و نيمه دوست دارد مقاومت نشان دهد ولي بچه سه ساله به عکس دوست دارد با محيط سازش نمايد و تسليم گردد . از سن سه سالگي به بالا مي توان به کودک عوض شدن رنگ چراغهاي راهنمايي را ياد داد .  

نکات پيشگيري از خطر در شير خوارگاهها و مهد کودکها

الف ) بايد توجه شود که تمام لوازم حرارتي مانند بخاري ، وسايل الکتريکي و ... داراي روپوش استحفاظي باشد .
ب ) داروها و مواد ضد عفوني کننده بايد در کمدهاي قفل دار و دور از دسترس کودکان نگهداري شود .
ج ) اگر پنجره ها ، ايوانها و يا پله ها خطرات احتمالي داشته باشند بايد اقدامات استحفاظي لازم براي حفظ جان بچه ها انجام گيرد .
د ) اشياي کوچکي که ممکن است کودکان اشتباها به دهان بگذارند و يا اسباب بازيهاي کوچک و ديگر اشياي برنده را نبايد در دسترس کودکان گذاشت .  

قوانين ايمني در کودستانها

کودکيار بايد بدون اينکه در بچه ها ايجاد ترس و دلهره بنمايد به آنها گوشزد کند که محتاط باشند . کودکيار هيچگاه نبايد در زنگهاي تفريح و ساعات بازي بچه ها را تنها بگذارد بلکه بازي بچه ها بايد با نظارت و کمک او انجام شود . هنگام بازي نبايد آنچنان اسباب بازيها را روي زمين گسترد که بچه ها روي آن ليز بخورند و بيفتد . کودکيار بايد هميشه مطمئن باشد که بند کفشهاي بچه ها بسته است و کودک هيچ وقت بي اجازه کلاس را ترک نکند . بچه ها اگر ناهار را در کودکستان صرف مي کنند . حتما بايد غذايشان در يخچال نگهداري شود تا از فساد آن جلوگيري شود .

موارد رعايت نکات ايمني اتومبيل کودکستان

اتومبيل کودکستان وسيله جالب و در عين حال بسيار خطرناک براي کودک است . کودکيار بايد دقت و مواظبت کافي به خرج داده تا کودکان را آرام و مرتب داخل ماشين قرار دهد و به راننده يادآوري کند که هنگام حرکت مواظب توقفهاي ناگهاني ، پيچهاي تند و ساير خطرات باشد تا کودکان در داخل اتومبيل روي هم نيفتند . دربهاي اتومبيل براي کودکان حادثه آفرين است و بايد آنها را از داخل قفل کرد و به بچه ها تذکر داد که مراقب باشند هيچگاه دستشان لاي درب نماند . لازم است که هميشه شخص ديگري بجز راننده براي مواظبت از کودکان و پياده و سوار کردن آنها در اتومبيل يا اتوبوس وجود داشته باشد .

نکات پيشگيري از خطر در دبستانها

در دبستان بايد به بچه ها طريقه صحيح عبور و مرور از خيابانها و چهار راهها را آموخت . کلاس بچه هاي کوچکتر بايد در طبقات پايين تر قرار داده شود و زنگهاي تفريح بايد کنترل کامل بر بازي بچه ها داشت تا بزرگترها مزاحم کوچترها نشوند .  

ماخذ : وب سایت شبکه آموزش صدا وسیما 

http://www2.irib.ir/amouzesh/d/page_shs.asp?key=1&ov=321

 

 

 ا بازگشت ا صفحه اول ا